keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Tieto- ja viestintäteknologiaa

Olen parina päivänä ollut tieto- ja viestintäteknologisessa koulutuksessa, joka on suunnattu rehtoreille. Aihetta on käsitelty johtamisen näkökulmasta: niin hallinnollisen johtamisen, kuin pedagogisen johtamisen kautta.

Kotikaupunkini on periaatteessa satsannut opetusteknologiaan. Periaatteessa siksi, että ihan kaikkea ei kuitenkaan ole ajateltu tai toteutettu. Yhteydet on huonot ja epäluotettavat, koulujen varustelutaso on epätasa-arvoinen, myös koulujen sisällä on suurta eriarvoisuutta. Jo olemassa olevien laitteiden tai ohjelmistojen päivitykseen ei ole varaa. Tämä lista on itseasiassa aika lannistava.

Mutta jos ajatellaankin sen kautta mitä on: on mahdollisuus kouluttautua käyttämään uutta teknologiaa, olla valmiina ottamaan haltuun dokumenttikamera+tietokone+tykki -yhdistelmän sitten kun sellainen onnenpotku oman luokkahuoneen kohdalle osuu. On mahdollisuus opetella ja luoda fronter-tiedonvälitysjärjestelmään oppimiseen liittyviä systeemejä. Käyttää sitä tiedotusvälineenä ja materiaalin tallennuspaikkana.

Selkeä havainto on ollut se, että jokainen reksi ja koulu kaipaa tvt:hen opetussuunnitelmaa. Tämä olisi taas sitä tasapuolisuutta: tiedettäisiin mitä 3.-luokkalaiselle pitää opettaa arjen tietoyhteiskunnan vaatimista taidoista. Tällaista ops:ia kuitenkaan tuskin tulee: se velvoittaisi jokaisen perämetsänkin kunnan aloittamaan teknisen varustelushown -ja kun sen kerran aloittaa, niin loppua ei näy.

Oman kouluni johtoryhmän kanssa tein (siis pakotin joryläiset vastaamaan kyselyyni heidän tvt-taidoistaan ja visioistaan) koululleni tvt-vision vuodelle 2015. Se kuuluu näin:

1. On olemassa luokka-asteittain luodut tvt-tavoitteet, joita toteutetaan joka päivä koulun arjessa.
2. Tvt on väline, joka palvelee oppilaan yksilöllistä oppimista.
3. Opettajilla on käytössään yhteiset sähköiset oppimateriaalit, joita on helppo hyödyntää ja jakaa.
4. Pysytään mukana tekniikan kehityksessä ja tähän on oikeasti olemassa rahaa.

Ja toiveiden tynnyriin heittäisin muutaman kainon toiveen: kaikille opeille työkännykät, työläppärit, kouluun langaton verkko, oppilaskäyttöön tabletit.... ja tietenkin ne toimivat ja nopeat yhteydet.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...